Zdravo voće - hurme

Hurma ili datula je jedna od najhranljivijih voćki na zemlji.

zdravo-voće-:-hurme
5 od 5(11 glasova)
U ranijim civilizacijama hurme su bile veoma cijenjene. U starom Egiptu su smatrane simbolom plodnosti, a Grci i Rimljani su ih koristili kako bi ukrasili svoje proslave. 
Danas se uzgoj hurmi proširio na veliki broj zemalja. Postoji više od 600 sorti hurmi.

Koje koristi imamo od hurme?

a) Hurma olakša porod trudnicama tako što reguliše i pospješuje kontrakcije.
b) Hurma u sebi sadrži prirodan šećer koji lahko probavlja i dječiji stomak. Sok od hurmi je okrepljujući napitak i za djecu i za odrasle. Naučno je dokazano da davanje novorođenčetu šećera otopljenog u vodi posjepješuje djetetovu otoprnost na bolesti. Zbog toga se maloj djeci i daje sok od otopljene hurme.
c) Poboljšavaju crijevnu funkciju i pomažu razvoju korisnih bakterija u crijevima.
d) Idealna hrana za postače jer u sebi sadrži prirodni šećer. Takođe hurme se trebaju jesti za doručak jer utoljuju glad i smanjuju potrebu za drugom hranom.
e) Liječe gojaznost, jer su veoma site. Nekoliko hurmi vas može zasititi.
f) Sok od hurmi liječi grlobolju, te različite vrste prehlade.

Hurma ima veliku medicinsku i hranljivu vrijednost. Sadrže vitamine A, B1 B2 i florin, te bakar, bor, kobalt, kalcij, magnezij, kalij, magnan, natrij, cink i fosvor. U sjemenkama hurme se nalazi kadmij, aluminij, hlorid, sumpor i olovo. Takođe u njima se nalazi i selen, za koji se smatra da ima veliku ulogu u sprječavanju nastajanja raka.
Ako se osjećate slabo uzmite 7 hurmi ujutro. Sedam hurmi sadrži 70 mg kalcija korisnog za kosti, zglobove i živce; 35 mg fosfora korisnog za mozak i 7 mg željeza korisnog za cijeli organizam, posebno za srce. Hurme sadrže samo 0.25 mg masnoće, te se preporučuju kod osoba koje žele da smanje svoju tjelesnu težinu

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...