Vježbe u trudnoći

Naravno i trudnice mogu da vježbaju....

vježbe-u-trudnoći
5 od 5(8 glasova)

Trudnoća je jedno novo stanje za ženu. Većina žena kada ostane u drugom stanju, prestane da se bavi fitnessom. Ali to je velika greška.

Tjelovježba u trudnoći ima ogromnu prednost za ženu, prije svega zbog lakšeg poroda i bržeg vraćanja svog tjelesnog izgleda nakon poroda.

Redovnim vježbanjem i jedenjem zdrave hrane, možete održavati svoju kondiciju i zdravlje.

Donosimo nekoliko osnovnih savjeta od fitness stručnjaka Kelly Rennie.

1. Slijedite savjet ljekara

Ako želite vježbati tokom trudnoće, prije svega se morate posavjetovati sa svojim ljekarom.  

Pronađite profesionalnog trenera koji ima iskustva sa treningom trudnica.

2. Ostanite u sigurnoj zoni

Ako je vaša trudnoća normalna, možete da vježbate. Međutim ako je vaša trudnoća visokog rizika onda ne smijete da vježbate.

Ako obično ne vježbate, sada je trenutak da počnete. Vaša beba će sigurno biti zahvalna za to. Ali, morate paziti na promjene kroz koje vaše tijelo prolazi.

Na primjer, vaše tijelo proizvodi hormon relaksin tokom cijele trudnoće. Ovaj hormon omekšava zglobove i ligamente kako bi proces rađanja bio lakši, pa se nakon treninga preporučuje istezanje. 

Unutar vašeg tijela raste nova osoba. Ona treba više kisika i energije, tako da pazite na otežano disanje i druge znakove premorenosti.

Ako se u bilo kojem trenutku tokom vježbe osjećate izuzetno umorno, imate nesvjesticu ili se mnogo znojite, odmah prestanite sa vježbanjem.

3. Pridržavajte se rutine

Nakon što ste dobili zeleno sjetlo od svog doktora, držite se redovne rutine. Trideset minuta svakodnevnog vježbanja može smanjiti bolove u leđima i ostalim dijelovima tijela. Takože pomoći će vam da bolje spavate, poboljšati vaše držanje i potaknuti vaše raspoloženje.

Vježbe tokom trudnoće potiču tonus mišića i snagu, pomažu vam da se lakše nosite sa porođajnim bolovima i omogućavaju lakše vraćanje nakon trudnoće.

Naravno, morate prilagoditi svoju rutinu vježbanja prema mjesecu trudnoće u kojem se nalazite.

4. Odabir prave vježbe

Izbjegavajte visoko rizične sportove i aktivnosti tokom trudnoće. 

Svaki sport u kojem je vrlo vjerovatno da ćete pasti treba odgoditi sve do rođenja djeteta.

Sportovi niskog rizika su: biciklizam, plivanje, joga, pilates, aerobik i ples.

5. Pazite na hidrataciju i temperaturu

Hidratacija je uvijek važna, a posebno kada ste u drugom stanju. Trudnice trebaju piti do 1 l tekućine prije vježbanja, a 1 šoljicu tekućine svakih dvadeset minuta tokom vježbanja. Čak i ako ne osjećate žeđ poslije vježbanja, treba da se napijete vode.

Takođe, obratite pažnju na svoju temperaturu kada vježbate. Ako se vaše tijelo pregrije, može da dođe do iscrpljenosti. Nosite širu odjeću i obratite važnost na temperaturu u sobi dok vježbate. Ako vam je prevruće, ohladite prostoriju ili malo se odmorite.

6. Slušajte vaše tijelo

Vaše tijelo zna koje vježbe može podnijeti, a koje ne.

7. Jedite voće i povrće

Mame moraju jesti određenu hranu da bi svojoj bebi osigurale hranljive tvari. Zbog toga jedite hrane, cjelovite žitarice, špinat, losos i pijte mnogo mlijeka.

8. Odmarajte se

Tokom trudnoće mnogo više spavajte i odmarajte se.

Dvadesetak minuta odmora tokom dana će vam pomoći da održavate svoju energiju.

 

 

 

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...