Kako pravilno očistiti gljive

Da li je pravilnije četkati, guliti ili prati gljive?

kako-pravilno-očistiti-gljive
4.5 od 5(10 glasova)
Svježe gljive ne smijete nikako prati u vodi zbog toga što one poput spužve upijaju vodu i tako gube svoje nutritivne vrijednosti, te mogu postati gnjecave.
Nabavite posebnu četkicu ili spužvicu za čišćenje gljiva ili ih možete istrljati grubom kuhinjskom krpom i na taj način ukloniti tragove zemlje.

Kako pripremati gljive za kuhanje?

Nemojte bacati stabljiku, već je obrišite dobro i narežite po dužini na pola.
Ako želite pripremati gulaš, onda klobuk gljive narežite na polovine i četvrtine. Na taj način će ostati sočni i prepuni ukusa, kao komadići mesa.
Ako koristite gljive za rižoto, omlet ili umak sa tjesteninom, onda ih narežite na tanke kriške da bi se što lakše i bolje povezali sa umakom.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...