Kako napraviti mocarela sir

Sir gotov za pola sata!

kako-napraviti-mocarela-sir
5 od 5(7 glasova)

Sastojci:

3.8 l mlijeka
1 1/2 kašičica limunske kiseline u prahu
1/4 kašičice tečnog sirišta
1 kašičica soli

Priprema:

Mlijeko stavite u veliku šerpu.  Zagrijavajte na srednje jakoj temperaturi do 12 stepeni C. Za to vam treba kuhinjski termometar.

Kada je mlijeko dostiglo temperaturu od 12 C dodajte limunsku kiselinu u prahu, promiješajte i nastavite zagrijavati do 31 stepen C. Tada dodajte sirište i dobro izmiješajte. Vidjet ćete da se mlijeko polako zgrušnjava.

Izmešu 35 i 40 C temperature mlijeko će biti gustu i tada sklonite mlijeko sa plate i ohladite pet minuta.

Pomoću šuplje kašike vadite sve grudvice u posebnu zdjelu i ocijedite višak sirutke.

Kada ste sve grudvice pokupili u zdjelu, zdjelu stavite u mikrovalnu pećnicu i grijte 60 sekundi. Ponovo ocijedite sirutku i preklopite sir nekoliko puta da bi se toplina ravnomjerno rasporedila, kao da mijesite tijesto.

Sir ponovo vratite u mikrovalnu pećnicu i grijte 40 sekundi, te ponovo ocijedite višak sirutke.

Preko sira pospite malo soli, preklopite ga dva puta, pa vratite u mikrovalnu pećnicu na 40 sekundi. Ponovo ocijedite sirutku.

Sad bi sir trebao biti veoma vruć i podsjećati na rastopljenu mocarelu. Stavite rukavicu na ruku i razvucite sir što više možete. Polako opustite i primijetit ćete da će se sir sam složiti.

Ponovo grijte sir u mikrovalnoj pećnici dva do tri puta tj. dok svi slojevi sira nisu jednako vrući.

Sada od sira možete napraviti male lopte ili veknu.

Pripremljeni sir čuvajte u hladnoj vodi u frižidru.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...