Zapečena punjena keleraba

Ukusno, zdravo jelo....

zapečena-punjena-keleraba
5 od 5(9 glasova)

Sastojci:

4 velike kelerabe
so
1 kašika tamarija (začin od soje)
1 šolja heljde
1 glavica luka
1 kašika maslinovog ulja
1/2 kašičice kima
1/2 kašičice kurkume
1/2 kašičice aleve paprike
1 vezica peršuna
4 čehnja bijelog luka
4 kašike tahinija (susamov puter)
2 kašičice miso paste

Priprema:

Očistite kelerabe i pažljivo im odsijecite sa donje strane samo mali dio, tako da budu ravne da bi mogle stajati u posudi za pečenje. Izdubite kelerabe kašičicom. Izdubljene dijelove nasjeckajte na komadiće.

Prokuhajte 3 šolje vrele slane vode i ubacite izdubljene kelerabe. Kuhajte petnaestak minuta. Izvadite ih i stavite u zdjelu za pečenje. 

U vodu u kojoj se barila keleraba dodajte tamari.

Operite heljdu. Isjeckani luk izdinstajte na ulju, pa mu dodajte opranu heljdu i komadiće izdubljene kelerabe. Dolijte vodu od kuhanja kelerabe, kim, alevu papriku i kurkumu. Ako volite ljuto dodajte malo čilija. Kuhajte heljdu na tihoj vatri dok ne upije svu tečnost. Na kraju dodajte isjeckani peršun i bijeli luk.

Obarene kelerabe napunite heljdom. Dolijte dvije šolje vode i pecite pola sata na 180 stepeni. 

Tahini razmutite sa miso pastom i dodajte malo mlake vode, prelijte kelerabe i vratite u rernu desetak minuta.

Ukrasite peršunom i poslužite. 

 

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...