Varivo od leće i mahuna

Ukusno jelo koje prija nepcu i tijelu.

varivo-od-leće-i-mahuna
4.9 od 5(621 glasova)

    

Sastojci:

250 g zelenog sočiva
1 velika glavica crnog luka
1 praziluk
2 mrkve
1 korijen peršuna
100 g korjena celera
450 g zelenih mahuna
1 kašičica ljute mljevene paprike
1 kašičica slatke mljevene paprike
2 kašike gustog pirea od paradajza
oko 1-1,5 l vode
maslinovo ulje
morska so
svež peršun list

Priprema:

U šerpu nasuti maslinovo ulje (da prekrije dno) i staviti praziluk sjeckan na kolutove. Kada se malo propržio dodati sitno sjeckan crni luk, posoliti i nastaviti sa dinstanjem. Kada je malo potamnio dodati sitno sjeckano korjenasto povrće i poklopljeno dinstati 10-ak minuta
Noć prije potopiti leću. Prije kuhanja je oprati, naliti vodom i kada je provrilo odliti tu vodu i tako pripremljenu leću staviti u dinstano povrće. Dodati ljutu i slatku alevu papriku, naliti vodom da prekrije i poklopljeno kuhati nekih 15-ak minuta. . Posle tog vremena dodalti mahune i kuhati otprilike još 20-tak minuga, a onda dodati sok od paradajza i soli po želji i kratko prokuhati.
Servirati ukrašeno peršun listom.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...