Tjestenina s blitvom i hrskavom paprikom

Lagani nemasni ručak...

tjestenina-s-blitvom-i-hrskavom-paprikom
4.4 od 5(19 glasova)

Sastojci (za 2 osobe):

250-300 g blitve
150 g tjestenine (penne ili neke druge po izboru)
1 crvena paprika, narezana na kockice
1 srednji crveni luk, narezan na sitno
1 češanj češnjaka, narezan na sitno
1 kašika sojinog umaka
sol, biber

Priprema:

Stavite vodu za tjesteninu i posolite; kad zakuha skuhajte tjesteninu prema uputama s vrećice.

Svaki list blitve dobro operite, pa odrežite stabljike. Listove narežite na kraće rezance (cca 3.5-4 cm dužine), a stabljike na manje komade (cca 0.5 cm širine).

Na srednje jakoj vatri u većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte crveni luk i pržite par minuta, dok ne omekša. Zatim mu dodajte narezane komadiće stabljike blitve i pržite sve zajedno 4-5 minuta. Dodajte češnjak i pržite oko pola minute, pa ubacite narezane listove blitve, i kratko poklopite da malo pouvenu. Zatim otklopite, dodajte sol i biber (nemojte previše posoliti, jer ćete kasnije dodati sojin umak), pa pržite 2-3 minute uz stalno miješanje (možete i malo duže, ako ne želite da blitva bude hrskava).

Skinite s vatre, umješajte ocijeđenu tjesteninu i 1 kašiku sojinog umaka. Umješajte paprike i poslužite.

Ovako pripremljenoj blitvi pomiješanoj s tjesteninom sojin umak dodaje na punini okusa, a paprika odlično komplementira svojom svježinom i hrskavošću. 

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...