Tjestenina bolognese s vrganjima

Ukusna tjestenina....

tjestenina-bolognese-s-vrganjima
4.1 od 5(12 glasova)

Sastojci :

1 kg miješanog mljevenog mesa 
1 veća glavica crvenog luka
3 manja režnja češnja-češnjaka
2 svježa srednja peršuna (korijen)
2 veće mrkve
20 g sušenih, svježih ili smrznutih vrganja
1 l pasiranog paradajza
1 puna kašika koncentrata paradajza
začini po ukusu i želji: morske soli, crnog mljevenog bibera, timijana, šećera kristala - da smanjite - "ubijete" kiselost paradajza
mesnog temeljca ( najviše oko 3 dl)
4 grančice svježeg peršunovog lišća
1,5 dl vode

Dodatni sastojci :

500 g tjestenine 
parmezana po želji i ukusu (za posipati zgotovoljeno jelo)

Pripema:

Korjenasto povrće narežite na sitnije kockice. Vrganje namočite u vodi oko 15-tak minuta, a zatim ih dobro ocijedite i po potrebi narežite na žlijen. Voda u kojoj ste namakali vrganje nemojte bacati.
U dublju posudu dodajte ulje, te stavite pirjati crveni luk i pirjajte ga tako sve dok ne postane staklast.
Dodajte usitnjeno korjenasto povrće, malo ga posolite da pusti vodu i brže se ispirja.
Na pirjano korjenasto povrće dodajte vodu u kojoj su namakali vrganji, a zatim ostavite da sve dobro prokuha.
Zatim dodajte mljeveno meso, miješajte ga po potrebi pazeći da ne dobijete grudice mesa. Po potrebi ga podlijevajte temeljcem, ali tek toliko da meso ne ostane bez tečnosti.
Kad meso dovoljno omekša i kalira dodajte koncentrat paradajza, pasirani paradajz, sve navedene začine osim timijana, te ga ostavite da dobro prokuha.Kad prokuha dodajte vodu. Pred kraj kuhanja dodajte protisnuti ili sitno sjeckani češnjak i timijan.
Svježe peršunovo lišće nakosajte po želji. Kad završite s kuhanjem ragu-a, peršunovo lišće dodajte pred sam kraj jer je jako osjetljivo, a kuhanjem gubi organoleptička svojstva. Dio peršunovog lišća ostavite za posipati završeno jelo.
Tjesteninu skuhajte na uobičajeni način. Ocijedite je, malo ohladite i prelijte uljem.

Poslužite toplo, posipajte parmezonom i svježe kosanim peršunovim lišćem uz sezonsku salatu po izboru.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...