Teleća čorba

Čorba koja će okrijepiti vaše tijelo....

teleća-čorba
4.3 od 5(17 glasova)

Sastojci:
 

400 g teletine
1 veći luk
3 mrkve
1 korijen peršuna
1 manji komad korjena celera
100 g graška
2 litre junećeg temeljca
1 list lovora
prstohvat suhog ružmarina
2 ravne kašike brašna
200 ml kisele pavlake
2 žumanca
sok ½ limuna
20 g putera
so, biber
1 kašika sjeckanog peršun lišća

Priprema:

Teletinu isjecite na male kockice. U loncu zagrijte 2 kašike ulja i puter pa na jačoj vatri propržite meso da malo porumeni sa svih strana. Dodajte sitno sjeckani luk i pržite još minut-dva sve zajedno. Smanjte vatru i dalje dinstajte dok meso ne omekša oko 15 minuta. Dodajte mrkvu isjeckanu na kocke i korijen peršuna i celera isječene na veće komade. Izdinstajte još 5 minuta, zatim dodajte brašno i miješajte još minut dva pa nalite temeljac. Dadajte lovorov list i ružmarin. Kuhajte dok povrće i meso ne omekšaju. Deset minuta prije kraja kuhanja stavite grašak u čorbu. Dodajte so i biber prema ukusu, izvadite lovorov list, korijen peršuna i celera. U zdjeli za serviranje izmutite žumance sa pavlakom, dodajte sjeckano peršun lišće i limunov sok. Kutljačom sipajte postepeno čorbu stalno miješajući da se sjedini sa pavlakom i žumancem.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...