Supa od đumbira i mrkve

Đumbir poboljšava pamćenje, smanjuje mučninu, a može djelovati i kao afrodizijak.

supa-od-đumbira-i-mrkve
4.4 od 5(5 glasova)

Đumbir je odličan začin kako za slanta tako i za slatka jela, veoma je zdrav i ljekovit.  Antiseptik je,a koristi se protiv umora i iscrpljenosti. On sadrži tvari koje ubrzavaju metabolizam, snažan je antioksidans, odličan za čišćenje organizma.

Sastojci:

(za 2 tanjira supe)

- 5 većih mrkvi
- 5 cm korijena đumbira (ili manje ako želite manje intenzivan okus)
- vode po potrebi, cca 2,5dcl
- sol
- kašika maslaca ili maslinovog ulja
- curry u prahu
- kurkuma
-  2 kašike kiselog vrhnja (može i bez)
- suhi ili tostirani kruh

 

Priprema:

Mrkvu i đumbir ogulite. Đumbir naribajte, a Mrkvu isjeckajte na kockice i ubacite oboje u lonac u kojem ćete kuhati supu. Zalijte s hladnom vodom,  malo posolite i počnite kuhati. Kada uskuha smanjite vatru, i neka se kuha otprilike pola sata.

Ako vam se čini da imate mnogo vode, a želite gušću juhu, izlijte višak vode iz lonca, ali ostavite barem par kašika vode. Uzmite štapni mikser i izmiksajte supu. 

Kada ste izgnječili sve, vratite lonac na vatru, dodajte kašiku maslaca ili ulja, currya, kurkume, bibera po želji, promiješajte, i pustite da supa još jednom uskuha. Kada uskuha gotova je.

Poslužite, po želji u svaki tanjir stavite kašiku kiselog vrhnja i suhog ili tostiranog kruha. 

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...