Punjene lignje

Ako volite more i morske plodove...

punjene-lignje
4.3 od 5(8 glasova)

Sastojci:

1 kg odmrznutih i očišćenih lignji
1 veći kivi

za nadjev (punjenje) :

krakovi lignji
300 g sira trapista

200 g  pureće šunke
1 veća skuša ( oko 300 g - prethodno skuhana i očišćena )

za tršćanski preljev:
4 režnja bijelog luka
2,5 dl maslinovog ulja
1 puna kašika sitno sjeckanog peršunovog lišća

Dodatni sastojci:
krompiri i svježa blitva

Priprema:

Ogulite kivi i isjeckajte na sitne kockice, te sa njima pospite prethodno očišćene lignje i dobro promiješajte.

Lignje ostavite 30 minuta da odstoje, a zatim ih isperite hladnom vodom.

Odvojite stabljike blitve od listova. 

U slanu kipuću vodu dodajte prvo stabljike blitve i kuhajte oko 5 minuta, pa dodajte listove blitve i kuhajte oko 2 minute.  Procijedite i ohladite blitvu.

Za nadjev naribajte trapist sir i šunku. Krakove lignji isjeckajte na komadiće i kratko prokuhajte u kipućoj vodi. Ocijedite ih, ohladite i dodajte smjesi sira i šunke. Zatim dodajte očišćenu skušu. Dobro izmiješajte. 

Ovim nadjevom punite lignje. Lignje zatvorite drvenim čačkalicama koje ste prethodno držali desetak minuta u hladnoj vodi.

Punjene lignje prižite na malo masnoće. Pred kraj kuhanja zalijte s malo vode i pirjajte dok voda ne ispari.

Za tršćanski preljev izribajte svježi bijeli luk, dodajte maslinovo ulje i peršunovo lišće. Dobro izmiješajte.

Prije posluživanja uklonite čačkalice i poslužite toplo uz nekoliko šnita limuna.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...