Pita sa jabukama

Hrskava pita koja nas vraća u djetinjstvo...

pita-sa-jabukama
4.5 od 5(14 glasova)

Sastojci:

500 gr tankih kora za pitu
1 kg nakiselih jabuka
4 kasike griza ili mrvica
4 kasike zutog secera
1 kesica cimeta
2 kesice vanilin secera
Preliv :
1 dl ulja
1 dl vode

Priprema:

U šerpici prokuhati vodu i ulje i to će nam poslužiti za prelijevanje kora da bi bile hrskavije nakon pečenja, a i zbog lakšeg savijanja u štrudlice.
U pakovanju obično ima 12 kora i ja mogu se napraviti četiri štrudlice.
Jabuke očistiti i narendati.
Uzeti po tri kore za svaku štrudlicu, prskati kore preljevom i slagati jednu preko druge.
Na treću koru , na jednom kraju staviti narendane jabuke bez cijeđenja soka, pošećeriti, staviti 1 kašiku griza ili mrvica, malo cimeta i pola kesice vanilin šećera.
Napraviti štrudlicu i slagati u podmazan pleh.
Kad stavimo četiri štrudlice poprskari ih preljevom i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni da se zarumene.
Izvaditi iz rerne, prekriti suhom krpom i ostaviti da se hladi.
Prohlađenu pitu isjeći na željenu veličinu i posuti po želji šećerom u prahu zamirisanim vanilom/ aroma ili vanilin šećer/.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...