Pirjane punjene lignje

Lignje punjene blitvom, brusketima i parmenzanom..

pirjane-punjene-lignje
4.7 od 5(6 glasova)

Sastojci:

600g očišćenih lignji i 200g pipaka
1 crni luk
2 češnja bijelog luka
4 kašike maslinovog ulja
1 kašika putera
oko 900 - 1000 ml vode ili povrtnog ili ribljeg temeljca
10 i više punih kašika prezle
10 punih kašika usitnjenih starog hljeba
2 kašičice ruzmarina
1 kašičica bosiljka
2 kašičice peršuna
40 g parmezana
600 g obarene, ocjeđene i usitnjene blitve
so, biber

Priprema:

U dubokoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju i puteru pirjajte usitnjeni luk i papke par minuta. Posolite, dodajte bijeli luk i 200 ml temeljca. Pirjajte dok ne ostane otprilike 50 ml tekućine.

Mladu blitvu operite i stavite u šerpu u koju ste dodali 2 kašike ulja. Miješajte kutljačom dok blitva ne uvehne. Ocijedite, ohladite i sitno isjeckajte.

Za domaće buruskete koristite 3-4 kriške starog hljeba. Namažete ih maslinovim uljem i protrljate polovicom jednog češnja bijelog luka, pospete ruzmarinom i posolite. Stavite ih u tepsiju i pečete par minuta u zagrijanoj rerni na 220 stepeni. Ohladiti ih, staviti u kesu i usitniti pomoću bata za meso.

Skloniti tavu sa plate i postepeno dodavati usitnjene bruskete, prezlu, blitvu, kutljaču po kutljaču toplog temeljca. Lagano miješati. Dodati parmezan, ruzmarin, bosiljak. peršun i so po želji.

Gotov fil ohladite, probajte i dosolite ako je potrebno.

Napunite lignje, ali ne da budu prepune i zatvorite svaku čačkalicom.

U tavi na mješavini ulja pržite punjene lignje otprilike2 minuta na svakoj strani.

Punjene lignje složite u vatrostalnu posudu. U ostatak fila dodajte oko 100ml temeljca da se malo razrijedi i još malo usitnjenih brusketa, pa sve staviti oko lignji i zaliti ostatkom temeljca.

Posudu prekrijte sa alu folijom. Pecite u rerni tridesetak minuta na 220 stepeni. Onda skinite alu foliju i pecite još petnaestak minuta.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...