Perde pilavi

Tursko jelo - punjeni kuglof sa piletinom!

perde-pilavi
4 od 5(3 glasova)

Sastojci:

Tijesto:
2 jaja
4 kašike jogurta
100 g putera
320-350 g brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
Ostalo:
100 g badema
2 šolje riže
300 g piletine
biber, so
1 mrkva
1 peršun
malo celera
puter

Priprema:

Zakuhati tijesto od navedenih sastojaka i ostaviti da odstoji.
U šerpu staviti 300 g piletine, dodati mrkvu, peršun, malo celera i začiniti. Kada je meso skuhano skloniti sa plate.
80 g badema preliti sa kipućom vodom. Ostaviti ih u vodi tri minute, pa ih oljuštiti. Posudu u kojoj će se peći premazati puterom i staviti u frižider nekoliko minuta. Izvaditi pa na rastojanjima utisnuti cijele bademe. Ostale bademe isjeckati i prepržiti na puteru do svijetlo smeđe boje. 
Rižu oprati, ocijediti i posušiti. U tavu staviti 3 kašike putera i dodati rižu neka se prži nekoliko minuta dok ne bude staklasta. Dolijevati postepeno vodu od skuhane piletine sve dok riža ne bude skoro kuhana.
Skloniti rižu sa vatre, dodati sjekcanu piletinu, pržene bademe, biber i so. Dobro izmiješati.
Tijelo podijeliti na dva dijela. Veći dio razvući i obložiti posudu u kojoj će se peći. Istresti pripremljeni fil, poravnati. Razvući drugi dio tijesta, pokriti i pritisnuti krajeve da fil ne izlazi. Staviti da se peče na 200 stepeni oko 20 minuta.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...