Patlidžan rolnice sa povrćem

Ukusno, vegetarijsansko jelo...

patlidžan-rolnice-sa-povrćem
4.8 od 5(4 glasova)

Sastojci za 4 osobe:

2 veća patlidžana
1 glavica crnog luka
pola struka praziluka,samo bijeli i svijetlo zeleni deo
2 štapa celera
1 crvena paprika
1 žuta paprika
4 režnja bijelog luka
800 g svježeg paradajza
1 kašika sitno isjeckanog peršuna
75 g  topljivog sira
začini po ukusu
maslinovo ulje

Priprema:

Patlidžan oprati, osjeći dršku i isjeći po dužini na komade debele pola centimetra. Posoliti i ostaviti petnaestak minuta. Oprati patlidžan i osušiti ga.

Posuti patlidžan sa biberom, pošpricati maslinovim uljem i peći na 200*C desetak minuta.

Za to vrijeme napravite nadjev:

U duboku tavu nasuti malo maslinovog ulja, dodati sitnosjeckani luk malo propržiti, pa dodati praziluk. Dodati paprike, bijeli luk, celer i pržiti dok ne omekšaju paprike. Na kraju dodati oguljeni sitno sjeckani paradajz. Dinstajte desetak minuta dok se ne ukuha sok od paradajza. Začinite po želji. 

Na radnu površinu staviti ohlađeni patlidžan i na njega staviti kašiku povrtne smjese i urolati. 

Tepsiju namazati uljem, staviti malo smjese od povrća na dno i redati zavijene rolnice patlidžana. 

Peći pola sata u zagrijanoj rerni na 185*C. Pred kraj pečenja, staviti sir na svaku rolnicu i vratiti u rernu da se sir otopi.

Služiti toplo. 

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...