Kremasta tjestenina sa piletinom

Sasvim jednostavan i ukusan obrok.

kremasta-tjestenina-sa-piletinom
4.9 od 5(16 glasova)

Sastojci:

450 gr tjestenine
2 šolje (od 250 ml) komadića kuhane piletine
1 kašika bibera s limunom (ili narendane korice limuna i mljevenog bibera)
1/2 kašike vama omiljene mešavine začina
1-2 kašike maslinovog ulja
1/4 šolje nasjeckanog mladog luka ili praziluka
1 crvena veća paprika, nasjeckana na komadiće
2 ¼ šolje pavlake za kuhanje
1-2 kašičice brašna (i više, po potrebi)
2 češnja bijelog luka, nasjeckana
1/4 kašičice sušenog bosiljka
so i biber

Priprema:

Pomiješajte u posudi piletinu, biber s limunom i mješavinu začina. Pokrijte i ostavite u frižider. Tjesteninu skuhajte prema uputstvima na vrećici, operite i ocjedite.

U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi, stavite piletinu iz frižidera sa začinima, luk i komadiće crvene paprike. Dinstajte dok paprike i luk ne omekane, pa dodajte bijeli luk i smanjite temperaturu. Dodajte pavlaku za kuhanje i brašno. Miješajte dok smjesa na postane glatka, pa ostavite da kratko krčka dok se ne zgusne. Dodajte još kašičicu brašna ako je potrebno.

Dodajte još bibera sa limunom, so i biber – po želji. Toplu mješavinu piletine sa kremastim umakom preljevate preko tjestenine i služite toplo. Možete narendati i nekog vama omiljenog tvrdog sira.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...