Kofte od crvene leće

Kırmızı Mercimek Köftesi

kofte-od-crvene-leće
5 od 5(5 glasova)
 Tradicionalno tursko jelo.

Sastojci;

1 šolja crvene leće
1/2 šolje bulgura
1/2 šolje maslinovog ulja
2 šolje vode
1 kašičica mljevenog kima
1 glavica crvenog luka
2 kašike paradajz pirea
1 kašičica soli
peršun, mladi crveni luk
sok od limuna po zelji
listovi zelene salate(za umotavanje)

Priprema:

Skuhati leću u 2 solje vode. Kuhati sve dok leća ne pokupi gotovo svu vodu. Isključiti platu i u leću dodati so i bulgur i poklopiti da bulgur nadođe. Ostaviti da se ohladi.

Na maslinovom ulju propržiti sitno nasjeckan crveni luk, dodati pire od paradajza, kuhati jos 1-2 minute, dodati kim i isključiti platu. U to dodati ohlađenu leću, sitno nasjeckan mladi luk i peršun, te sok od limuna (po zelji)..

Oblikovati kofte od smjese veličine oraha. kKofte se mogu zamotati u list zelene salate ili poslužiti odvojeno.


Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...