Islim kebabi

Ukusno tursko jelo.....

islim-kebabi
4.83 od 5(6 glasova)

Sastojci:


4 patlidžana
4 paradajza
200 g mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
 2-3 čehnja bijelog luka
1 kriska hljeba natopljena u mlijeko
crni biber, so, maslinovo ulje


Priprema:


Posoliti 1 litar vode i u nju staviti tanko narezane patlidžane. Ostaviti ih da stoje sat vremena. 
Za to vrijeme od mljevenog mesa, bijelog i crvenog luka, hljeba, soli i bibera napraviti ćufte. Napravljene ćufte malo spljoštiti i ispržiti sa obje strane na ulju.
Patlidžane izvaditi iz vode, osušiti ih i na maslinovom ulju propržiti sa obje strane. 
Po jednu ćuftetu stavljati na patlidžan (kao na slici), preklopiti i  staviti odozgo šnitu paradajza, pričvrstiti čačkalicom i poredati u staklenu zdjelu.
Isjeći dva paradajza (ili staviti 2 kašike paradajz pirea), pržiti na malo ulja, posoliti i kad pusti vodu istresti u vatrostalnu posudu.
Staviti sve u rernu da se peče dvadesetak minuta na 220. Pred kraj pečenja preko svakog paketića staviti krišku sira i vratiti u rernu da se sir malo istopi.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...