Havana

Torta koju svi vole!

havana
5 od 5(7 glasova)

Sastojci:

Kora:

2 jaja
2 velike kašike brašna
2 velike kašike šećera

Krema:

1 litar mlijeka
250 grama šećera
30 grama želatina
1/2 čaše vode

Ostalo:

100 grama lješnjaka
100 grama badema
50 grama oraha
200 grama jadro keksa
2 šlag kreme od vanilije
Priperma:
Prvo pripremiti kremu. Istresti želatin u čašu hladne vode i umutiti ga. U šerpu staviti mlijeki i šećer. Kada prokuha skloniti sa plate i dodati razmućeni želatin. Ponovo vratiti na platu i miješati otprilike 3 minute. Skloniti sa plate i ostaviti da se ohladi. Po želji dodati 1 vanilin šećer. Kada se ohladi staviti u frižider tri sata.
Na tavi kratko ispržiti lješnjake i bademe. Zatim ih samljeti zajedno sa orasima i jadro keksom. 
Kada se krema sa želatinom ohladila, napravite koru.
Umutite jaja, dodajte šećer i brašno i stavite u kalup za tortu koji ste prethodno namazali uljem. Pecite u rerni dok ne dobije žutu boju. Zalite sa malo mlijeka i ohladite.
Kada se masa sa želatinom ohladila umutiti je mikserom 2 puta po 7 minuta. U drugoj zdjeli umutiti šlag kreme i sastavit i sa želatinastom kremopm. Zajedno mutiti nekih 5 minuta. Na ohlađenu koru dodati red kreme sa želatinom red mljevene smjese i sve tako dok ne nestane mase.
Ukrasiti tortu orasima ili jadrom i staviti je u zamrzivač i pustiti je 3 sata da stoji. 
Uživajte!

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...