Havajske ruže

Kolač kojem ne možete odoljeti!

havajske-ruže
4.1 od 5(316 glasova)

Sastojci:

Tijesto: - 1 svjež kvasac
- 600 g brašna (mekog)
- 4 kašike šećera
- 1 ravna kašičica soli
- šolja mlijeka (250 ml)
- 2 jajeta
- 125 g putera
- prah šećer
Fil: - 300 g mljevenih oraha
- 150 g šećera
- 100 ml vrućeg mlijeka
-1/2 l mlijeka za zalijevanje + 3 kašike šećera

Priprema:

Istopiti kvasac u toplom mlijeku pomiješanom sa šećerom. U većoj zdjeli pomiješati brašno i so. Kada kvasac nadođe, pomiješati ga s brašnom, dodati jaja i puter isjeckan na komadiće. Sve zamijesiti u kompaktno ali mekano tijesto (ako je tijesto pretvrdo, dodati još malo mlijeka) i ostaviti na toplom da se digne (oko 30 minuta). Uključiti rernu na 200 stepeni Celzijusa (180 ako je rerna s ventilatorom). Spremiti fil: pomiješati orahe i šećer, pa ih zaliti ključalim mlijekom. Ako je masa suviše gusta, dodati još malo mlijeka da se dobije kremasta smjesa. Oklagijom razvaljati tijesto u pravougaonik približne veličine 40 x 50 cm. Fil rasporedite po kraćoj strani pravougaonika tako da poslednjih 10 cm tijesta ostane neprekriveno i pažljivo ga urolati tako da prazni dio tijesta bude na kraju rolne. Sjeći na komade približne veličine 7 cm i redati ih u dublju tepsiju obloženu papirom za pečenje i zaliti istopljenim puterom. Peći ruže otprilike dvadesetak minuta. Zaliti i posuti šećerom u prahu.  

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...