Džem od smokava

Ukusan džem bez dodataka konzervansa....

džem-od-smokava
4.3 od 5(429 glasova)

Sastojci:

1 kg smokava,
40 dag šećera,
1 mahuna vanilije,
1-2 limuna

Priprema:

Smokve oprati i narezati na polovice. Pusuti šećerom, primiješati i ostaviti par sati u frižideru da puste sok. Taj sok procijediti i staviti kuhati sa srzi vanilije. Za deset minuta dodati smokve i sok limuna. Koru limuna očistiti od vanjskog žutog dijela i te bijele polovice i koštice zamotati u gazu i staviti kuhati sa smokvama. Ovo je važno zbog pektina u bijeloj kori i košticama, obzirom da je recept bez ikakvih zgušnjivača. Kuhati još dvadesetak min. Pred kraj kuhanja skloniti  gazu i iscijediti ju u lonac sa džemom te dodati i malo cimeta. Na kraju samo djelimično izmiksati štapnim mikserom.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...