Cimetne rolne

Za ljubitelje cimeta jedna odlična slastica!

cimetne-rolne
5 od 5(11 glasova)

Sastojci:

Tijesto:
450 ml mlijeka
200 ml ulja
200 g šećera
2 kašike suhog kvasca
900 g brasna + 100 g
1 prašak za pecivo
malo sode bikarbone
malo soli
Fil:
100 g putera
2 kašike šećera
cimet
Glazura:
900 g šećera u prahu
2 kašike arome od badema ili vanilin ekstrakta
150 ml mlijeka
50 ml kuhane kafe
50 g otopljenog putera
malo soli

Priprema:

Zagrijati mlijeko, šećer i ulje da budu mlaki. Skloniti sa peći pa dodati kvasac i ostaviti dva minuta. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, so i sodu bikarbonu. Zamijesite tijesto, pokrijte i ostavite da narase.
Kada je tijesto naraslo dodajte mu preostalo brašno pa umijesite.
Istresite tijesto na pobrašnjelu radnu površinu pa razvijte. Oblikujte kao za krofne ili u obliku pravougaonika. Otopite puter i prelijte preko razvijenog tijesta. Razmažite puter po tijestu pa pospite šećer i cimet. Zavijte u rolnu i sijecite na otprilike 2 prsta širine. Odsječeni dio stavljajte u nauljenu tepsiju. Ostavite malo da tijesto naraste, pa ih pecite 180 C.
Za to vrijeme napravite glazuru. Sve sastojke za glazuru stavite u zdjelu i dobro umutite. Pečene rolne izvadite iz rerne i tople prelijte glazurom.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...