Biskvit sladoled tortica

Gotova tortica za dvadesetak minuta!

biskvit-sladoled-tortica
4.5 od 5(254 glasova)

Sastojci:

Za torticu:

10 do 12 okruglih mekših keksića (ili okruglih čokoladnih)
1/2 šolje (od 250 ml) mlijeka
250 ml slatkog vrhnja
2 kašike šećera

Za čokoladni fil:

125 ml slatkog vrhnja 
125 g tamne čokolade, nasjeckane
nasjeckani bademi ili orasi za ukras

Priprema:

Umutiti vrhnje i šećer.  Svaki keksić umočiti malo u mlijeko (kafu ili sok). Premažite keksiče tučenim vrhnjem. Redajte ih horizontalno u valjak. Na aluminijsku foliju položite valjak, pa ga cijelog namažite vrhnjem. Stavite u zamrzivač 24 sata.

Ako želite u vrhnje tučeno možete dodati čokoladu u prahu, mljevene orahe, kokos i sl.

Napravite čokoladni fil. Vrhnje stavite u šerpu na platu na srednju temperaturu. Kada prokuha dodajte naseckanu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi.

Izvadite zaleženi valjak iz frižidera i stavite ga na žicu ispod koje ste stavili tacnu. Čokoladnim preljevom zalijevajte valjak.

Napomena: Preljev ne smije biti vruć, jer će se sladoled od vrhnja istopiti.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...