Štrudla sa makom

Kolač kojem prija topla šolja mlijeka!

štrudla-sa-makom
3.94 od 5(32 glasova)

Sastojci:

Tijesto:
3 dl mlakog mlijeka
1 kašika šećera
40 g svježeg kvasca
1 kasika putera ili 1 dl ulja
2 jajeta
korica limuna
oko 700 g brašna
Fil:
za svaku strudlu po 250 g maka
malo mlijeka
po želji šećera
Premaz:
1 žumance
malo ulja ili otopljenog putera

Priprema:

U mlako mlijeko staviti šećer i kvasac i ostaviti desetak minuta.  Dodati ulje, jaja, koricu limuna i brašno. Umijesiti tijesto tako da bude mekano, ali se ne smije lijepiti za ruke.

Prekriti tijesto krpom i ostaviti pola sata.

Za to vrijeme napraviti fil. U malo mlijeka prokuhati mak 

Podijeliti tijesto na tri jufke i svaku rastanjiti u pravougaonik. Premazati svaki pravougaonik uljem i staviti fil.

Umotati štrudlu i slagati u nauljen pleh.  Prekriti krpom i ostaviti oko 30-tak minuta.

Premazati uljem i umućenim jajetom te peći na 22o stepeni 15 minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći dok se štrudla ne zarumeni (oko tridesetak minuta).

Izvaditi strudlu iz pleha. Uviti je u krpu i ostaviti da se ohladi.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...