Špageti u limun sosu

Uživat ćete u kombinaciji špageta, limuna i maslina!

špageti-u-limun-sosu
4.3 od 5(10 glasova)

Sastojci:

1 veza mladog crnog luka
1 kašika maslinovog ulja
500g špageta
100g tvrdog ovčjeg sira
2 limuna srednje veličine
3 žumanceta
20 crnih maslina
so, biber
svježi peršun

Priprema:

Očistiti i oprati mladi luk. Isheći ga po dužini na 4 cm dugačke komade. U tavi zagrijati maslinovo ulje i na njemu kratko propržiti luk.

Špagete skuhati uobičajeno i ocediti. Tečnost gde su se kuhale sačuvati.

Sir izrendati na krupnije rende. Oprati limun u vreloj vodi i koru oljuštiti u tankim trakama. Oba limuna iscjediti i sok sačuvati u posebnoj posudi. Soku dodati šest kašika vode gde su se kuhale špagete.

Žumanca staviti u posudu i na pari umutiti čvrsto. Polako dodati sok od limuna, so i biber po ukusu i mutiti zajedno dok ne postane kao krem.

Špagete servirati na tanjir i preliti prvo sosom od limuna. Preko staviti proprženi mladi luk, sir i masline. Ukrasiti koricom limuna i svježim peršunom i servirati.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...