Četiri razloga zašto jesti grejpfrut

Sezona je citrusa, pa je iskoristite.

četiri-razloga-zašto-jesti-grejpfrut
4.5 od 5(8 glasova)

Sezona je citrusnog voća, pa je treba iskoristiti. Osim narandži i mandarina u vašu isharnu trebate uvrstiti i grejpfrut. 

1. Voćka za mršavljenje

Grejpfrut kombinovan sa vodom i vlaknima će vam pomoći da budete siti i zadovoljni. Ako dnevno pijete čašu soka od grejpfruta, vaš metabolizam će biti ubrzaniji, a istovremeno ćete biti i sitiji.

2. Pomaže kod prehlada

Jedenje citrusa i unošenje vitamina C neće spriječiti prehlade, ali visoke doze vitamina C (400-500 mg) mogu skratiti trajanje prehlade i ublažiti simptome.

Jedan grejpfrut sadrži 77 mg vitamina C.

3. Štiti vaše srce

Grejpfrut je bogat izvor flavonoida, pa shodno tome je zaslužan za jačanje dobrog holesterola i snižavanje lošeg. Grejpfrut je takođe dobar izvor vlakana, posebno topivih vlakana koja uklanjaju holesterol tokom probave. Sprječavanjem holesterola od ulaska u krvotok, topiva vlakna pomažu u smanjenju rizika od visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti.

4. Usporava starenje

Brilijantan ružičast pigment u nekom grejpfrutu pokazuje prisutnost ilikopena, antioksidanta koji se bori protiv tjelesnog starenja stanica izazvanih štetnim slobodnim radikalima.

Likopen takođe može pomoći sniziti rizik od nekoliko vrsta raka, uključujući rak prostate, debelog crijeva i pluća.

Zbog toga uvrstite u svoju ishranu ovu odličnu voćku.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...