Slobodne aktivnosti i dijete

Da li ste svoje dijete zatrpali slobodnim aktivnostima?

slobodne-aktivnosti-i-dijete
5 od 5(12 glasova)
Roditelji, želeći svojoj djeci najbolje, uvode različite vannastavne aktivnosti. Djeca uče strane jezike, plešu, sviraju i bave se sportom. Dijete treba da ima vremena za igru, porodicu i prijatelje.
Kako da znamo da li smo dijete opteretili?
Posmatrajte svoje dijete. Ako u toku dana ne pokazuje umor i nervozu, smije se, nema problema sa apetitom, ima vremena za druženje sa vršnjacima, bez ikakvih teškoća prati nastavu, ne pokazuje pretjeranu želju za nadmetanjem, tada je vaše dijete zadovoljno i nije preopterećeno.
Djecu koja imaju mnogo slobodnog vremena treba zainteresovati nečim podsticajnim, kreativnim i korisnim. Tako djeca provode svoje slobodno vrijeme kvalitetno, a ne samo pred kompjuterom i televizorom. Iako vannastavne aktivnosti imaju velike koristi, treba voditi računa da se dijete ne preoptereti. Djetetu treba ostaviti dovoljno vremena za prijatelje i porodicu.
Svako dijete različito reaguje na preopterećenost. Zbog toga ako primijetite promjene na djetetu kao što je agresivno ponašanje, nedostatak motivacije, glavobolja, bolove u stomaku i sl., razgovarajte sa svojim djetetom i dajte im do znanja da mogu odustati od neke aktivnosti. Nemojte nesvjesno opteretiti svoje dijete zbog aktivnosti koje vi niste mogli da ostvarite u djetinjstvu. 
Nemojte dopustiti da dijete odustane od aktivnosti čim mu ona postane teža. Lako odustajanje može dijete učiti kratkoročnom zadovoljstvu i poslati poruku da treba odustati čim postane teško. Dijete treba naučiti da bude uporno i da rješava teškoće ako voli aktivnosti kojima se bavi.
Takođe, nipošto se nemojte koristiti podmićivanjem, pa prijetiti djetetu kaznom ili mu nuditi nagrade.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...