Kako zabaviti svoje dijete

Vi ste najvrijednija igračka na svijetu!

kako-zabaviti-svoje-dijete-
5 od 5(5 glasova)

Dijete počinje sa igrom već u prvoj godini svog života. U tom periodu ono istražuje okolinu koristeći svoja čula. Dijete posmatra svijet oko sebe, razgleda šarene zvačke, osluškuje njihove zvukove, trese je, baca o pod, stavlja u usta. Na taj način dijete gomila svoja iskustva.

Sa dvije godine dijete razvija simboličku igru. Sposobnost maštanja mu omogućava da predmeti za njega dobiju neko drugo značenje. Tako npr. olovke postaju kašike za medu, papir postaje novac u igri prodavača i sl.

Kako odrasta, dijete imitira uloge iz stvarnog života. Ono je policajac, frizer, doktor, brat, sestra, mama, tata i s.

Kasnije se dijete pretvara da je čarobnjak, gusar, vanzemaljac. Pomoću simboličke igre dijete će razvijati svoju maštu, poboljšavati svoj govor, razvijati socijalne vještine...

Poslije pete godine djeca sve više učestvuju u raznim igrama sa pravilima kao što su memori igre, igre kartama, razna takmičenja. Pomoću ovih igara djeca se uče poštovati pravila, sarađivati sa drugima, te uče kako da podnose uspjeh odnosno neuspjeh.

Kako se igrati?

Današnji tempo života je veoma brz. Roditelji mnogo vremena provode na radnom mjestu, te sve manje vremena imaju za igru sa svojom djecom. Zbog toga je veoma važno da vrijeme provedeno sa djecom bude što kvalitetnije.

Opustite se zajedno sa vašim djetetom. Posmatrajte šta vaše dijete voli. Nemojte nametati svoja pravila, nego se pridružite njegovim. Komentarišite aktivnosti djeteta, opisujući šta on radi. Glumite razne uloge, podstičite dječiju maštu, podstičite ga da rješava probleme u igri..

Uživajte u igri sa djetetom!

Birajte igračke koje se mogu rastavljati i sastavljati i na taj način podstičite djecu na istraživanje i maštanje!

 

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...