10 razloga zašto djeca ne trebaju koristiti mobitele

Djeca trebaju da se igraju sa djecom!

10-razloga-zašto-djeca-ne-trebaju-koristiti-mobitele
5 od 5(7 glasova)
Autorka knjige "Virtuelno dijete" Kris Ruan je navela 10 argumenata koji su zasnovani na naučnim istraživanjima zbog čega djeca ne trebaju koristiti mobitele do 12 godine.

1. Uticaj na razvoj mozga

Rani razvoj mozga je uslovljen podsticajima iz okoline. Ako je dijete pretjerano izloženo tehnološkim urešajima to će negativno uticati na funkcionisanje mozga, izazvati nedostatak pažnje, usporen razvoj kognitivnihz sposobnosti, poteškoće u učenju, povećanu impulsivnost i smanjenje sposobnosti samokontrole (pa će dijete imati česte napade bijesa)

2. Usporen razvoj

Kako upotreba tehnologije ograničava kretanje, to će dovesti do usporenog razvitka. Svako treće dijete polazi u školu sa zaostatkom u razvoju, a znamo da fizička aktivnost poboljšava pažnju i olakšava učenje.

3. Gojaznost

Djeca koja gledaju TV ili se igraju igrica u svojoj sobi 30% češće su gojaznija, a trećina gojazne djece dobijaju dijabetis. Osim toga gojazna djeca su izložena riziku srčanih bolesti.

4. Premalo sna

Roditelji koji dozvoljavaju djeci korištenje tehnologije u njihovim sobama nemaju uvid u to na koji način i koliko djeca koriste tehnologiju. Zbog toga djeci nedostaje sna, a to se odražava na ocjene u školi.

5. Mentalne bolesti

Pretjerana upotreba tehnologije dovodi do depresije i anksioznosti kod djece, poremećaja pažnje, teškoća sa vezivanjem, autizmom i drugih problema u ponašanju.

6. Agresivnost

Nasilje u medijima često dovodi do nasilja među djecom.

7. DIgitalna domencija

Brzi medijski sadržaji utiču na mozak da podsjeca nervne puteve koji vode u čeoni korteks i time doprinose poremećaju pažnje, lošoj koncentraciji i teškoći u pamćemu.

8. Zavisnost

Ako su roditelji previše vezani za tehnologiju, manje su vezani za djecu. Kada djeci nedostaje roditeljske pažnje, oni se okreću tehnološkim spravama i postaju ovisni od njih

9. Zračenje

2011. godine Svjetska zdravstvena organizacija je predstavila mobilne telefone i druge bežične elektonske sprave kao potencijalno kancerogene.

10. Neodrživost

Život djece koja se obrazuju uz pretjeranu tehnologiju nije moguće održati. 
Potrebno je uložiti napor da se korištenje tehnologije u dječijim životima svede na minimum.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...