Šta roditelji trebaju znati o pubertetu

Mislite da sve o tome znate!

šta-roditelji-trebaju-znati-o-pubertetu
5 od 5(3 glasova)

Ipak kada vaše dijete uđe u pubertet obično budete iznenađeni zbog nekih stvari.

Nije na odmet pročitati koji savjet.

Higijena

Tokom puberteta se mijenja tjelesna hemija. Nadbubrežna žlijezda ima veću aktivnost, te je znojenje pojačano, pa miris tijela zna biti neugodan. Ako osjetite neugodan miris kod vašeg djeteta, bolje je da mu vi to kažete, nego nemilosrdni vršnjaci.

Kupite vašem djetetu odgovarajući dezedorans. Razgovarajte sa njim. Prilikom razgovora posebno im naglasite koliko ga volite.

Hormoni

Tokom puberteta hormoni ubrzano rade, te mogu doprinijeti čestim promjenama raspoloženja. Nemojte biti iznenađeni ako u ljutnji zalupe sobnim vratima, a već sljedeći tren izađu iz sobe i razgovaraju sa vama kao da se ništa nije desilo. Vaši tinejdžeri nisu ni svjesni koliko nekad znaju biti nepodošljivi.

Možete im ukazati kroz razgovor koje vas stvari ljute ili frustriraju. Na taj način će i oni naučiti upravljati svojim emocijama.

Svađe

Vjerovatno ćete često doći u sukob sa vašim tinejdžerom, jer je ono u godinama kada je spreman da se bori zbog svake razlike u mišljenju. 

Pružite im priliku, razmjenjujte mišljenja i na taj način gradite njihovo sampouzdanje i samošođtovanje.

Nemojte im govoriti da ih razumijete kako se osjećaju ili šta misle, jer oni misle da se niko nikada nije baš tako osjećao kao oni sada. Možete im diskretno ispričati neko iskustvo iz svoje mladosti.

Veoma je važno da im u ovom periodu pokažete koliko cijenite sebe. Dijetetu ste vi uzor. Ako se dobro ophodite prema sebi, dijete će to uvidjeti i dobro se osjećati. To je mnogo bolje od davanja neprestanih komplimenata.

Ocjeni ovaj tekst

Pređite mišem preko zvijezdice i na odabranu zvjezdicu kliknite...